Duruşmada kimler soru sorabilir?
(1) Duruşmaya katılan tarafların temsilcileri, usul disiplinine uygun olarak duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.
Davacı tanığa soru sorabilir mi?
Esasen tarafsızlık ve güvenilirlik açısından; iddia beyanı, savunma ve kamu tanığı arasında bir ayrım yoktur. Taraflar tanığa soru sormakla yükümlü olmasalar da, gereksiz veya soruyu soran kişinin iddiasını veya savunmasını çürüten sorulardan, yani tanığa “gereksiz sorular” sormaktan kaçınılmalıdır.
Sanığa kimler soru sorabilir?
Tanığın sorgulanması aşamasında CMK’nın 201. maddesinde sayılan savcı, müdafi veya müdafi olarak yargılamaya katılan müdafi, doğrudan doğruya tanığa soru sorabilirken, sanık ve katılan, başkan veya hâkim aracılığıyla tanığa soru sorabilir.
Müdafi sanığa soru sorabilir mi?
MADDE 201 – (1) Duruşmaya savcı, müdafi veya avukat olarak katılan avukat; sanığa, katılanlara, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya usul disiplinine göre çağrılan diğer kişilere doğrudan soru sorabilir.
Duruşmada katılan kimdir?
KATILIMCI (MÜDAHALECİ) CMK, davadan çıkarları etkilenebilecek kişilere, özellikle suçun mağdurları ve zarar gören taraflarına, kovuşturma aşamasında davaya katılma hakkı tanır. Hem mağdura hem de kamu adına savunma görevini yerine getiren kişiye bir hak tanındığında, kişi hem katılımcı hem de yetki sahibi olur.
Mahkemede eller nasıl durmalı?
Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, çünkü mahkemede suçlular yargıcı bu şekilde dinler.
Hakim tanıklara ne sorar?
(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Polis çapraz sorgu nedir?
Çapraz sorgu, tanığın veya sanığın beyanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini araştırmak, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya onu güçlendirmek amacıyla; tanığın, sanığın, müdahilin (tarafın) ve şikâyetçinin sorgulanmasını içerir.
Müşteki avukatı sanığa soru sorabilir mi?
CMK m.201/1’e göre, şikayetçinin avukatı usule uygun olarak doğrudan davalıya soru sorabilir. Aynı zamanda davacı, mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla davalıya soru sorma hakkına sahiptir.
Hakim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Mahkemede tanığa ne sorulur?
Makalede tanık sorgulaması sırasında sorulması gereken dört çok önemli soru ele alınmaktadır: İlk paragrafta her tanığa özel olarak sorulan sorular yer almaktadır: İlk olarak tanığa özel olarak adı ve soyadı, yaşı, mesleği, ikamet yeri, iş veya geçici ikamet adresi ve varsa telefon numarası sorulmaktadır.
Mahkemede çapraz sorgu nasıl yapılır?
Çapraz sorgu tekniği, sanık veya tanıklar herhangi biriyle görüşmeden önce kullanılır. Bir davada gerekli görülürse, sanık veya tanıklar çapraz sorguya alınabilir. Çapraz sorguda, sorular tekrar tekrar sorulabilir ve kişi veya kişiler doğru ifadeler vermeye zorlanabilir.
Tanığın susma hakkı var mıdır?
İfade kendi başına delil olmasa da, sanığın susma hakkı elbette tanınmıştır, zira karşı delil olarak değerlendirilebilir. Ancak tanığın susma hakkı yoktur.
Çapraz sorgu yasal mı?
Evet. Terletecek kadar yoğun, dudaklarınızı neredeyse kurutacak kadar yoğun bir çapraz sorgu… Çapraz sorgu Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Hâkim sanığa ne sorar?
Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dava dosyasının büyüklüğüne bağlı olarak tahmin edilebilir. Sanık duruşmada sorgulanırken, hakim dava dosyasını açıklığa kavuşturmak ve delil toplamak için sorular soracaktır. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.
Hâkim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Duruşmada kimler olur?
Duruşmaya hakim başkanlık eder. Ayrıca mahkeme katibi, icra memuru, davaya taraf olanların avukatları veya temsilcileri ve gerektiğinde tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur.
Mahkemede hâkim tanığa ne sorar?
Söz konusu olayla bir ilginiz olup olmadığı sorulacaktır. Bu soruları açık ve doğru bir şekilde cevaplayın. Lütfen yanlış beyanda bulunmanın bir suç olduğunu unutmayın. Tarafları tanıyorsanız veya davanın konusu olan olayla bir bağlantınız varsa veya davadan kaynaklanacak durumla ilgileniyorsanız, bunu belirttiğinizden emin olun.
Mahkemeye herkes katılabilir mi?
Seyirciler, duruşmayı takip etmek isteyen kişilerdir. Duruşma salonunun kapasitesi izin verdiği sürece herkes duruşmaya katılabilir. Ancak, kamuya açık duruşma ilkesi nedeniyle, duruşma sırasında huzuru bozabilecek herhangi bir davranışta bulunmak yasaktır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kütüphanede Çalışmak Için Kpss Şart Mı