Müstegallat nedir?
Taşınır ve taşınmaz mallardan, özellikle vakıf mallarından elde edilen geliri ifade eden hukuki bir terim.
Divanü L ne demek?
Divânü’l-ezimme, devletin gelir ve giderlerinin denetimi ve muhasebe işleriyle ilgilenen daireydi. Divânü’l-mezâlim, devlet büyüklerinin, nüfuzlu kişilerin ve haraççıların devlete veya halka karşı işledikleri suçları ve bunlar hakkındaki şikâyetleri inceleyen bir hukuk kurumuydu.
Divanü’l cund nedir?
Divanü’l-Berid: Posta ve gizli servis Divanü’l-Cünd: Askeri işler Şurta Teşkilatı: Kamu düzenini sağlardı, başlangıçta kadıya bağlıydı, daha sonra ayrı bir kuruluş haline geldi.
Divanü’l hatem ne demek?
Yazışmalarla ilgili olarak Dîvânü’r-resâil’i faaliyete geçiren Muaviye b. Ebu Süfyan, her mektup veya belgenin bir kopyasının, aslı kontrol edildikten, mühürlendikten ve gönderildikten sonra saklandığı Dîvânü’l-hâtem’i kurdu. Emeviler döneminde, posta ve istihbarat konularını ele alan Dîvânü’l-berîd de gelişti.
Osmanlıda mütevelli ne demek?
Osmanlı topraklarındaki tüm vakıfları yönetmekten ve ilhak edilmiş ve diğer vakıfları denetlemekten sorumlu kurum. İslam devletlerindeki çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticilerini veya kontrolörlerini ifade eden bir terim.
Tapuda icareli ne demek?
Peşin veya her yıl alınan kira türüne icareteyn yani “çift icare” denir.
Divanü’l berid ne demek?
-Divanü’l-berid: Posta ve istihbarat işlerine bakar.
Divanü’l-çeysin nedir?
Dîvânü’l-ceyş (Dîvânü’l-cüyûşi’l-mansûre), padişahın Memlükler ve diğer ordu mensuplarının emirlerini düzenleyerek iş ve yazışmalarını yürüten divan olup buna Dîvânü’l-iktâât da denirdi.
Divanü’l ata nedir?
DÎVÂNU LUGÂTİ’T-TÜRK. Kâşgarlı Mahmud’un 1 Cemâziyelâhir 464 (25 Ocak 1072) tarihinde yazmaya başladığı ve 12 Cemâziyelâhir 466 (12 Şubat 1074) tarihinde tamamladığı Türkçe’den Arapça’ya ansiklopedik sözlük. Tam adı Kitâbu Dîvâni Lugâti’t-Türk olup Türk lehçelerini toplayan bir eserdir.
Divanü’l harac nedir?
Bu dönemin en önemli divanları şunlardır: Askerî işlerin yürütüldüğü Dîvânü’l-cünd; çeşitli gelirlerin, özellikle toprak vergisinin kaydedildiği Dîvânü’l-harâc; iç ve dış yazışmaları düzenleyen Dîvânü’r-resâil; belgelerin mühürlenip açılmasını takip eden Dîvânü’l-hâtem; merkez ile vilayet arasındaki ilişkileri düzenleyen…
Cünd ne demek?
Sözlükte “ordu, askeri birlik” anlamına gelen cünd (çoğulu: ecnâd), erken İslam tarihinde Şam bölgesinde kurulan askeri-idari bölgeleri ifade eden bir terim olarak kullanılmıştır.
Divan-ı Ala nedir?
Farklı sorumlulukları olan bakanlar ve bu bakanların başkanlık ettiği çeşitli konseyler vardı. Bunlar önce Sultan’a, sonra Vezire karşı sorumluydu ve ülkenin en büyük idari organı olan Yüksek Mahkeme’ye rapor veriyordu. Ayrıca bu konseylerde çalışan birçok çalışan vardı.
Divani tevki nedir?
Memlükler döneminde, padişahların ikta belgelerine imza olarak yazılan karakterlere tevkî denirdi. Bu tevkîler, en yüksek mali divan olan Dîvânü’n-nazar’da saklanırdı. Memlükler döneminde, tevkî çoğunlukla “tayin sırası” anlamında kullanılırdı (İbn Fazlullah el-Ömerî, bk.
Divan-ı Hümayun ne demek kısaca?
Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu’nda padişahın sarayında toplanan ve günümüzdeki Bakanlar Kurulu gibi ülkenin önemli işlerine bakan, aynı zamanda dilekçeleri kabul ederek bir nevi yüksek mahkeme görevi gören kurumdur.
Divanı mezalim nedir?
Divan-ı Mezalim, “Mazlumların şikâyetleri üzerine ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları karara bağlayan, hem yürütme hem de yargı yetkisine sahip yüksek bir yargı organı” idi. Yürütme ve yargı organları birleşerek Divan-ı Mezalim organını oluşturdu (Cin ve Akgündüz, 1990: 266).
Mütevelli ne demek tarih?
Mütevelli: Vakfın işlerini yönetmek, vakfın şartlarına göre şeriat hükümlerine göre vakfı gözetmek ve korumakla görevli kişilerdir. Bazı konularda mütevellinin yerine geçen ve hâkim tarafından atanan kişiye kaim-i makam-i mütevelli denir.
Hüccet ne demek?
Osmanlı hukuk terminolojisinde “hüccet” veya “hüccet-i şeriyye” tabiri genel olarak iki anlamda kullanılırdı7: 1- Bir davayı ispata yarayan hukuki delil, 2- Taraflardan birinin ikrarını ve diğer tarafın da bu ikrarına rızasını gerektiren ve hüküm belgesi bulunmayan davalarda kadının huzurunda verilen delil.
Vakfedilen mala ne denir?
Vakıf kuran kişiye Vakıf, vakfedilen mal varlığına Mevkuf, gelir kaynağına da Mevkufunaleyh denir.
Müstesna vakıf nedir?
Osmanlı Devleti’nde, Evkaf Nezareti’nin (Vakıflar Bakanlığı) müdahalesi olmadan yönetilen ve vergiden muaf tutulan vakıflara istisnai vakıflar denirdi ve toplam sekiz vakıf vardır. Bunlar ikiye ayrılır: Din büyükleri (e’ızze) ve gaziler (guzât) tarafından kurulan vakıflar.